Livestriimaus
Striimaus videokameralla ja encoderilla


Mobiililaitetta parempaa striimilaatua saa aikaseksi, kun käytössä on kunnollinen videokamera ja siihen liitetty encoder-laite. Muuten striimaus tapahtuu pitkälti samalla tavalla kuin mobiililaitteella. RTMP-protokollan tarvitsemat asetukset vain tehdään puhelimen sijasta encoder laitteessa.


Videokameralla ja encoderilla striimatessa tarvitaan tietysti myös nettiyhteys. Osassa encodereista on mahdollisuus Sim-kortin liittämiseen ja omaan mobiiliyhteyteen. Halvempiin mobiiliyhteys onnistuu kännykästä tai mokkulasta jakamalla.

RTMP-protolla


Real-Time Messaging Protocol on Adoben omistama Flashpohjainen suoratoistoprotokolla, joka on julkistettu avoimeen käyttöön. Sitä voidaan käyttää reaaliaikaiseen suoratoistonesittämiseen verkossa. Se mitä striimaajan tarvitsee protokollasta ymmärtää on se, että se mahdollistaa striimaamisen esim. youtubeen striimaajan tilille. Striimaajan pitää tietää youtuben RTMP-palvelimen osoite (rtmp://a.rtmp.youtube.com/live2) ja yksilöllinen striimausavain (esim. 6bxy-xxxx-qsxw-xv8s-bxu8).

Striimin laatu


Käytössä olevan kuvauskaluston lisäksi livestriimin laatuun vaikuttaa ratkaisevasti käytettävissä oleva ns. upload-kaista. Mitä tarkempaa ja parempilaatuista kuvaa lähettää, sitä enemmän upload kastaa tarvitaan. Käytössä oleva kasta on helpoin testata esim. speedtest.net nettisivulla tai mobiilisovelluksella. Striimauksessa ratkaisevaa on siis upload-lukema.


Upload-kaista vaihtelee striimin aikana, joten kannattaa aina jättää väljyyttä oma striimin ja mittauksen maksimin välille. Jos mittauksen maksimi on 10 Mbps, turvallista on striimata asetuksella, joka käyttää kaistaa 6 Mbps.


Kahdella valinnalla voi vaikuttaa striimin laatuun ja siten sen tarvitsemaan kaistaan.


1. Kuvan tarkkuus

FullHD (1920*1080) vaatii enemmän kaistaa kuin 1280*720 kuva.


2. Kuvien määrä/sekunnissa

Perinteisessä videossa fps (kuvien määrä sekunnissa) on 30. Kun kuvataan nopeatempoista asiaa, voi uudemmissa kameroissa valita 60fps (siis 60 kuvaa sekunnissa). Tämä vaatii tietysti enemmän kaistaa, kun videota striimataan.


Youtuben edellyttämät resoluutio ja fps eri vaihtoehdoille:


1080p @60 fps
Resoluutio: 1920x1080
Video Bitrate Range: 4,500-9,000 Kbps
1080p
Resoluutio: 1920x1080
Video Bitrate Range: 3,000-6,000 Kbps
720p @60 fps
Resoluutio: 1280x720
Video Bitrate Range: 2,250-6,000 Kbps
720p
Resoluutio: 1280x720
Video Bitrate Range: 1,500-4,000 Kbps


Oma kokemus on osoittanut, että jos videobitrateksi laittaa encodetiin 7500 Kbps, niin lähetys onnistuu mainiosti. Vaikka olen striimannut pelejä ympäri Suomen, niin hyvin harvoin kentät enää sijaitsevat sellaisessa paikassa, jossa suomalaisien operaattorien mobiiliverkko ei tuohon riittäisi.

Kuvankaappaus Youtuben striimausasetuksista. tästä pitää siis kopioida tuo striimin url-osoite ja Striimausavain puhelimen sovellukseen.